Halal

Wat is Halal?

Halal (arabisch: حَلاَلْ) is een belangrijk begrip in het islamitisch geloof. Het staat namelijk voor al dat is toegestaan, ook wel rein genoemd. Halal gaat om veel meer dan om vlees: als je de regels van de Islam opvolgt, leef je halal. Daarbij staat goed zijn voor mens, dier, milieu en maatschappij centraal. 

Met halal vlees bedoelen we vlees dat aan een aantal islamitische voorwaarden voldoet. Een van die voorwaarden is een goede kwaliteit van leven, zodat de dieren een gelukkig en gezond leven hebben gekend. Bovendien zijn er een beperkt aantal dieren toegestaan om te eten, waaronder koeien, runderen, kalveren, schapen, geiten en pluimvee. De manier van slachten bepaalt of vlees halal is. Vlees is namelijk rein als het geen bloed meer bevat. Ook is het belangrijk dat de dieren tijdens de slacht richting Mekka staan en de woorden Bismillah, Allahoe Akbar (in naam van God, God is de grootste) door de slachter uitgesproken worden uit eerbied en dankbaarheid. De bereidingswijze van het vlees kent ook richtlijnen, daarin spelen transparantie, hygiëne en het verpakken een grote rol. 

Controles
We snappen dat je er als moslim(a) ervan verzekerd wil zijn van het feit dat je goedgekeurd halal vlees aanschaft. Daarom toetsen wereldwijd erkende organisaties of onze vleeswaren volgens de geldende richtlijnen zijn geproduceerd. Dit betekent dan ook dat wij halal certificeringen hebben behaald die de kwaliteit bevestigen. Hierdoor weet je zeker dat het dier geen stress heeft ervaren tijdens het slachtproces, niet in contact geweest met andere geslachte dieren en er aan de andere voorwaarden die het vlees halal maken is voldaan. Organisaties die Simons Halal Food en onze producten controleren, zijn onder andere Halal Quality Control en Halal Europe.

Halal-certificering 

Simons Halal Food is in het bezit van alle geldende halal certificaten, inclusief de islamitische autoriteit (Jakim standard) in Maleisië.