Een kijkje in de keuken bij… de afdeling Technische Dienst 

Zonder wind kan de molen niet draaien en zonder werkende machines kan Simons Halal Food niet produceren. Downtime heeft grote gevolgen voor zowel de productie als voor de kosten waardoor de Technische Dienst een onmisbare schakel is binnen het bedrijf. Benieuwd hoe werken binnen de TD er bij Simons Halal Food uitziet? In deze blog lees je er alles over.



Het reilen en zeilen van de Technische Dienst 

Onze redders in nood, maar ook de techneuten die alles draaiende houden. De afdeling Technische Dienst is verantwoordelijk voor het soepel verlopen van alle technische aspecten binnen het bedrijf én zorgt ervoor dat het gehele productieproces op rolletjes blijft lopen. Met een professioneel team voeren ze dagelijkse controles en preventief onderhoud uit op de huidige installaties, vullen ze de olie bij waar nodig, vervangen ze filters en verhelpen ze ongewenste storingen. Voordat het productieproces aan de gang gaat, zorgt de TD ervoor dat de omgeving wordt voorbereid. Een afwijkende behoefte voor een specifiek product? Geen probleem, de Technische Dienst weet aan welke knoppen ze moeten draaien om de huidige machines aan te passen om het gewenste product te realiseren. 



When the going gets tough, the tough gets going

Bij een complex proces als voedselverwerking is het belangrijker dat alle afdelingen en machines optimaal presenteren en op elkaar zijn afgestemd. Dit brengt zeker op technisch vlak uitdagingen met zich mee, wat ervoor zorgt dat het werk binnen de Technische Dienst nooit saai is. 


Onze producten zijn verkrijgbaar in diverse gewichtseenheden, verpakt in verschillende vacuümzakken en worden op maat gemaakt conform klantwens. Dit vereist natuurlijk aanpassingen aan onze machines en onze techneuten zorgen ervoor dat dit direct wordt aangepast. Ondanks goede voorbereidingen en preventief onderhoud kan het voorkomen dat een machine uitvalt door een storing of een andere technische reden. Juist wanneer deze situatie optreedt, is de kritische blik, aanpassingsvermogen en flexibiliteit van het team vereist. Dit maakt het werk niet alleen uitdagend maar zorgt ook meteen voor de juiste dosis spanning om het productieproces zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.


Een van de teamleden is Lukas Grabowski, die inmiddels al 16 jaar een vaste kracht bij de technische afdeling van Simons Halal Food is. Hij haalt veel plezier uit de dagelijkse uitdagingen die het werk met zich meebrengt en waardeert de mogelijkheden die Simons Halal Food biedt om zich te blijven ontwikkelen. 


“ Uitdagingen en variatie maken ons werk leuk! Bovendien werken we iedere dag met verschillende nationaliteiten en expertise waardoor ik elke dag weer nieuwe dingen leer ” - Lukas Grabowski. 



Een weg van discipline en persoonlijke groei 

Werken in de voedselindustrie is niet voor iedereen weggelegd. Het handhaven van hoge kwaliteitsnormen en hygiëne vereisten zorgt voor extra druk en controle, wat een hoge mate van discipline vereist van de medewerkers. Lukas zou in ieder geval niet meer willen switchen. Het werken bij Simons Halal Food heeft hem door deze strenge vereisten vooral ook veel discipline en persoonlijke groei gebracht. De vraag naar voedsel zal nooit verdwijnen, maar het type voedsel verandert voortdurend, dus ook de eisen die aan de machines worden gesteld.



De toekomst van de Technische Dienst 


De afdeling kijkt met trots terug op de afgelopen jaren, waarin ze aanzienlijke groei hebben doorgemaakt met de huidige machines. Met de voortdurende technologische vooruitgang, met name binnen Industry 4.0, staan er nog veel vernieuwingen te wachten in hun productieproces. 


Industry 4.0, ook wel bekend als de vierde industriële revolutie, verwijst naar de integratie van digitale technologieën in het productieproces. Dit omvat onder andere het Internet of Things, kunstmatige intelligentie, big data-analyse en robotica. Voor de Technische Dienst betekent dit dat machines en systemen steeds verder geautomatiseerd en verbonden worden, waardoor onderhoud en reparaties efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Het stelt de afdeling in staat om proactief te reageren op problemen en downtime te minimaliseren. 


Ook de integratie van nieuwe machines in het productieproces, zoals de knakworstenlijn en emulgeermachine die vorig jaar in gebruik zijn genomen, zorgen voor voldoende afwisseling en nieuwe verantwoordelijkheden. 


Het team ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, door continu bij te leren, zichzelf te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de downtime laag en de kwaliteit hoog blijft.